Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatief

Plaats reactie
Famke
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-11-2010 17:08

Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatief

Bericht door Famke » 24-09-2011 16:54

Afbeelding


Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatiefSuiker is niet goed voor ons, daarvan is iedereen zich tegenwoordig wel bewust. Helaas zijn we zo gewend aan zoet dat we moeilijk zonder kunnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam lijken een uitkomst te bieden waar het calorieën betreft, maar zijn dat zeker niet vanwege negatieve gezondheidseffecten. Niet nieuw, maar wel in opmars is de zoetstof Stevia. Deze oeroude zoetstof, gemaakt van het plantje met dezelfde naam is 300 keer zoeter dan suiker en heeft bovendien allerlei positieve effecten op onze gezondheid. Hieronder leest u alles over Stevia als zoetstof, de gezondheidseffecten, de slechte eigenschappen van aspartaam en meer.Het kruid Stevia
Een voedingspatroon met veel suiker kan leiden tot onder meer gewichtstoename en een verhoogde kans op hartaandoeningen, suikerziekte en problemen met de lever, nieren en gebit. Vrijwel al deze kwalen komen steeds vaker voor in het Westen. Het probleem is dat wij gewend zijn om zoet te eten. Er zit zo veel suiker in alles wat we binnenkrijgen, dat we er aan verslaafd zijn geraakt. Het plantje stevia rebaudiana biedt mogelijk uitkomst: het is de bron van een koolhydraatloze zoetstof zonder calorieën die bijna driehonderd keer zoeter is dan suiker. Dit kwetsbare plantje wordt in Paraguay en omstreken al eeuwen gebruikt in voedsel en medicijnen.Oplossing voor onze suikerverslaving?
In Japan is men in de jaren \60 begonnen Stevia toe te passen als alternatief voor suiker. Inmiddels beheerst Stevia de helft van de Japanse markt voor zoetstoffen en is de suikerconsumptie gestaag afgenomen. Hoewel allerlei andere factoren, zoals voeding en levensstijl, ook een rol spelen, is het aantal obesitaspatienten in Japan slechts 3 procent en heeft slechts 7 procent van de Japanners diabetes.

In Europa is Stevia niet vrij verkrijgbaar als voedingsmiddel, omdat de veiligheid niet bewezen zou zijn. Recente onderzoeken hebben echter niet alleen de veiligheid wetenschappelijk aangetoond, maar zelfs allerlei positieve gezondheidseffecten bewezen. Zo blijkt Stevia goed te zijn tegen tandplaque en heeft het een vochtinbrengende werking voor de huid. Geen wonder dus dat steeds meer mensen het eeuwenoude product gaan gebruiken. Het is tegenwoordig in webshops als voedingssupplement ruimschoots te koop en het plantje is in het voorjaar in sommige tuincentra te vinden onder de naam ‘honingkruid’.
Lees het artikel over Stevia in het Aprilnummer van Ode.


Medisch Dossier over aspartaam.
In recent onderzoek bij proefdieren is een verband tussen de veelgebruikte zoetstof Aspartaam en kanker aangetoond. Het risico op lever- en longkanker stijgt bij de gebruikte ratten en muizen met de hoeveelheid geconsumeerd aspartaam.
Eerder werd in Medisch Dossier ook al bericht over negatieve effecten van aspartaam. Toen stelde Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en milieu en van de Liberals, dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken.
Lees het artikel over aspartaam hier.Medisch Dossier over Stevia
Van Stevia wordt in tegenstelling tot aspartaam beweerd dat het allerlei positieve gezondheidseffecten kan hebben. In het maartnummer van het tijdschrift over gezondheid Medisch Dossier wordt uitgelegd hoe dit precies zit. Er zijn twee verschillende extracten, zogenaamde steviolglycosiden van de steviaplant stevia rebaudiana. Met beide varianten is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten op diabetes, hart en vaten, ontstekingen en kanker.
Lees een overzichtelijke weergave van de gezondheidseffecten in het Maartnummer van Medisch Dossier.


[/size]

Plaats reactie