Zomer in de fles

Plaats reactie
Liana
Site Admin
Berichten: 2595
Lid geworden op: 03-10-2010 22:51

Zomer in de fles

Bericht door Liana » 05-10-2011 21:46

Afbeelding




Met de herfst is dit je kans om de zomer te flessen.
Duik op een mooie nazomerdag eens de tuin in.
Bewaar je favoriete kruiden op olie of in de azijn.
Voor een lekker, gezond overwinteren,
ook als je in Nederland blijft.
Hoe ga je te werk?
Neem een flinke hand van je favoriete kruid.
Stroop de blaaadjes van de steeltjes en scheur ze in stukjes.
Vermeng een plukje blaadjes met wat olie (of azijn)
en wrijf die fijn met een vijzel.
Op die manier laat je de smaak voluit vrijkomen.
Zodra de blaadjes uiteen beginnen te vallen,
mag je er een nieuw plukje bij doen.
Eventueel nog wat extra olie (of azijn) erbij.
En weer aan de slag met de vijzel.
Tot je alle blaadjes op deze wijze verwerkt hebt.

Geniet vandaag zodat je de herinning van vandaag -- morgen -- kan herinneren

Liana
Site Admin
Berichten: 2595
Lid geworden op: 03-10-2010 22:51

Bericht door Liana » 05-10-2011 21:51

Afbeelding

Vul nu een schone fles voor de helft met blaadjes,
de andere helft is bedoeld voor de olijfolie of azijn.
De aankomende twee weken kun je de olie of azijn
beter nog niet gebruiken.
Zo krijgen de kruiden de tijd hun smaak af te staan aan de olie of azijn.
Dat lukt het best wanneer je zo nu en dan de fles
even omkeert.
Als de kruiden goed ingetrokken zijn
(meestal na een week of twee), de olie of azijn te zeven.
Na het zeven mag je er een
vers kruidentakje in terug doen.
Dat staat decoratief, maar komt soms de smaak niet ten goede.
Het kan daardoor bitter gaan smaken.
Ongezond is het echter niet.
Geniet vandaag zodat je de herinning van vandaag -- morgen -- kan herinneren

Liana
Site Admin
Berichten: 2595
Lid geworden op: 03-10-2010 22:51

Bericht door Liana » 05-10-2011 21:56

Afbeelding


Meestal gebruiken mensen olijfolie of zonnebloemolie
als bais voor hun kruidenazijn.
Maar wie een extra spannende smaakcombinatie zoekt,
kan eens experimenteren met de minder bekende soorten zoals
notenolie, sojaolie, twarwekiemolie, raapolie, of druivenpitolie.
Gebruik je olijfolie als basis voor je kruidenolie?
Belangrijk is dat je die dan altijd luchtdicht bewaart.
Het liefst in gekurkte flessen.
Dan blijft hij wel een jaar goed.
Mocht de olijfolie troebel worden,
dan wil dat niet zeggen dat hij bedorven is.
Zet \m net even warmer weg.
Bijvoorbeeld in een warm waterbadje en je zal zien
dat de olie weer lekker is.
Geniet vandaag zodat je de herinning van vandaag -- morgen -- kan herinneren

Liana
Site Admin
Berichten: 2595
Lid geworden op: 03-10-2010 22:51

Bericht door Liana » 05-10-2011 22:02

Afbeelding


Je zelfgemaakte kruidenolie
moet in principe tot een jaar houdbaar zijn.
Kruidenazijn die je zelf fabriceert, gaat minder lang mee.
Zo\n maand of zes.
Het succes en de houdbaarheid hangt af van het
materiaal waarmee je werkt,
vooral de fles is van belang.
Die moet goed schoon zijn.
Het liefst gesteriliseerd.
Voor de kruiden in de fles gaan,
moeten de kruiden en de fles goed droog zijn.
Zorg dat ze altijd helemaal onder olie staan
voordat je de fles afsluit.
Maak van je kruidenazijn of - olie een lust
voor het oog door kleur aan de fles toe te voegen.
Met klaprozen, korenbloemen, rozen of Oost- Indische
kers creëer je kleine kunstwerkjes.
Leuk om cadeau te doen.
Geniet vandaag zodat je de herinning van vandaag -- morgen -- kan herinneren

Liana
Site Admin
Berichten: 2595
Lid geworden op: 03-10-2010 22:51

Bericht door Liana » 05-10-2011 22:07

Afbeelding


Deze combi\s geven je azijn of olie extra gezondheid
en extra smaak
!!

-- Appel & olie van citroenmilisse

-- Peer & beganie azijn

-- Brood & rozenmarijnolie

-- Aardappel & oregano-olie

-- Varkensvlees & dragonazijn

-- Rundvlees & marjoleinolie

-- Kip & gemberolie

-- Vis & dille olie

-- Broccoli & olie van citroenmelisse

-- Komkomer & kervel-olie

-- Selderij & salie- azijn.
Geniet vandaag zodat je de herinning van vandaag -- morgen -- kan herinneren

Plaats reactie