Behoefte aan controle

Plaats reactie
Elisabeth
Site Admin
Berichten: 6960
Lid geworden op: 03-10-2010 22:14

Behoefte aan controle

Bericht door Elisabeth » 22-08-2011 21:16


..


Behoefte aan controle
Zoals we hebben gezien zijn de chakra\s gekoppeld aan de verschillende belevingwerelden of dimensies. Zo kunnen binnen deze verschillende dimensies de chakra\s zowel rechtsom als linksom draaien. De beweging staat in relatie met de leerdoelen van dat moment en de ont-wikkeling om uiteindelijk balans in dat gebied te bereiken. Dit betreft de verticale uitlijning van de chakra en de aandrijving vanuit de bezieling. Van daaruit volgt de horizontale uitlijning ten behoeve van de evolutie zelf. Een van de redenen voor weerstand in groei van het Zelf is de angst voor het zogenaamde onbekende. Maar hoe onbekend is het onbekende als het levensplan wordt gevolgd en de overwinning van die angst al in het levensplan staat beschreven? Angst voor het onbekende stimuleert de behoefte aan controle en zekerheid, twijfel is daar een bijzonder dubbelzinnig aspect in. Angst voor het onbekende zou er niet zijn als men al in contact stond met de geborgenheid en liefde van de Bron. Met andere woorden, enerzijds is daar de uitdaging om in contact met de Bron te komen gebaseerd op een herinnering ergens diep van binnen, anderzijds is daar de afwijzing van het Zelf of die Bron, mede gevoed door de herinnering aan het verlies van die verbinding en waarbij juist de hernieuwde verbinding het doel is.

Het kan hier bovendien gaan om het zogezegd niet eens willen verbinden met het Zelf vanuit de illusie dat liefde en energie ook wel buiten hetzelf te halen is; men heeft zichzelf ervan overtuigt dat het alleen ook wel lukt, dus zonder de Bron. Dit zegt genoeg over de ik-gerichtheid want ieder mens leert nu eenmaal door voorbeelden en spiegels. Wijst men hulp of samenwerking af, dan wil men niet leren en zal de focus uitgaan naar het onder controle willen houden van elke situatie; angst heerst en beheerst. Het leven is dan primair gericht op het onbewust weghalen van energie bij anderen, het is nu eenmaal een aanwezig alternatief. Men zal dan zogezegd met de ander omgaan vanwege leersituaties, in werkelijkheid gaat het hier vooral om het verkrijgen van energie door aandacht.

Wordt echter die toevoer door de ander vanuit Zelfbehoud gestopt, dan gaat men snel op zoek naar een andere bron, men zoekt nog immer buiten zichzelf. De overtuiging creëert een goede motivatie, al is er een dissonantie met het handelen. De overtuiging bevestigd tevens eerdere reactiepatronen vanuit het ego. De kans dat verbinding met de Bron reëel gaat worden kan eveneens tot een plotseling vluchtgedrag leiden. Het ene na het andere excuus kan worden voorgelegd om anderen te overtuigen van de eigen illusie, men gelooft het uiteindelijk zelf en ieder heeft recht op zijn of haar beleving. Gehechtheid en zogenaamde angst voor verlies van aandacht kan de mens neigen tot het krampachtig vasthouden van een illusie; want als je allemaal zelf kan, krijg je blijkbaar geen aandacht meer. En doen alsof je het allemaal zelf kan, geeft daarentegen genoeg waardering en aandacht. Niets is simpel... en hierdoor juist wel.Bron: Licht Zijn

Het leven begint op het moment
waarop je je niets meer aantrekt
van wat anderen over je denken.

Plaats reactie