Quinoa: heilig Moeder Graan van de Inca's

Nieuwtjes op het gebied van Alternatieve geneeswijzen
Plaats reactie
Elisabeth
Site Admin
Berichten: 6960
Lid geworden op: 03-10-2010 22:14

Quinoa: heilig Moeder Graan van de Incas

Bericht door Elisabeth » 17-05-2011 12:02

Afbeelding

Quinoa: heilig Moeder Graan van de Inca\s



QUINOA, het graan van de toekomst?
Eigenlijk mogen de kleine, plat-ronde, geel-witte zaadjes geen \graan\ heten,
quinoa is een andere naam voor gierstmelde,
in de verte familie van de suikerbiet.
Al 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling werd quinoa op de hoogvlaktes
van de Andes verbouwd door de Inca\s.
Het werd gegeten vooral als begeleider van en aanvulling op de aardappelmaaltijden.
En die oude Inca\s hadden het blijkbaar nog niet zo slecht bekeken.
Toen de NASA op zoek was naar geschikt eten voor astronauten
kwam al snel de quinoa op het menu te staan.


Toen de Spanjaarden het land van de IncaÂ’s innamen,
hebben zij de verbouw van Quinoa verboden omdat de graan
die als naam “Moeder Graan”had, heilig was bij de Inca’s.


Afbeelding
landarbeiders die quinoa oogsten


Hier in Nederland is quinoa nog vrij onbekend,
alhoewel de supermarkten en natuurvoedingszaken het in het schap hebben staan.
In Amerika is het verbruik flink groeiend door de gezondheidstrend
waar quinoa prima in past.

Quinoa is een uiterst voedzaam product.
De korrel bevat veel hoogwaardige aminozuren
en er zit zeer veel voor de industrie goed bruikbaar zetmeel in.
Dat zetmeel is toepasbaar als vetvervanger in de slasaus
of bijvoorbeeld als smaakversterker in de vla.


Afbeelding
een moeder met kind ontdoet de quinoa van de schil


Glutenvrij

In quinoa zitten geen gluten, zodat het als puur meel niet geschikt is om brood van te bakken.
Maar consumenten die een glutenvrij dieet moeten volgen kunnen wel baat hebben bij quinoa.
Degenen die wel gluten kunnen gebruiken, kunnen het meel mengen met tarwemeel.


Naast de korrels biedt de ganzevoetachtige plant nog meer.
Het blad van de gierstmelde kan net als sla en spinazie worden gekookt
of rauw worden gegeten. De quinoa-zaden hebben een hoog eiwitgehalte,
13-19%, hetgeen hoger is dan dat van de meeste granen.

Het leven begint op het moment
waarop je je niets meer aantrekt
van wat anderen over je denken.

Plaats reactie