Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatief

Nieuwtjes op het gebied van Alternatieve geneeswijzen
Plaats reactie
Famke
Berichten: 229
Lid geworden op: 17-11-2010 17:08

Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatief

Bericht door Famke » 24-04-2011 10:44

Afbeelding




Stevia als zoetstof, een veilig en gezond alternatief



Suiker is niet goed voor ons, daarvan is iedereen zich tegenwoordig wel bewust.
Helaas zijn we zo gewend aan zoet dat we moeilijk zonder kunnen.
Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam lijken een uitkomst te bieden
waar het calorieën betreft, maar zijn dat zeker niet vanwege negatieve gezondheidseffecten.
Niet nieuw, maar wel in opmars is de zoetstof Stevia.
Deze oeroude zoetstof, gemaakt van het plantje
met dezelfde naam is 300 keer zoeter dan suiker en heeft bovendien allerlei positieve effecten
op onze gezondheid.
Hieronder leest u alles over Stevia als zoetstof,
de gezondheidseffecten, de slechte eigenschappen van aspartaam en meer.



Het kruid Stevia
Een voedingspatroon met veel suiker kan leiden
tot onder meer gewichtstoename en een verhoogde kans op hartaandoeningen,
suikerziekte en problemen met de lever, nieren en gebit.
Vrijwel al deze kwalen komen steeds vaker voor in het Westen.
Het probleem is dat wij gewend zijn om zoet te eten.
Er zit zo veel suiker in alles wat we binnenkrijgen, dat we er aan verslaafd zijn geraakt.
Het plantje stevia rebaudiana biedt mogelijk uitkomst:
het is de bron van een koolhydraatloze zoetstof zonder calorieën
die bijna driehonderd keer zoeter is dan suiker.
Dit kwetsbare plantje wordt in Paraguay en omstreken al eeuwen gebruikt
in voedsel en medicijnen.



Oplossing voor onze suikerverslaving?
In Japan is men in de jaren \60 begonnen Stevia toe te passen als alternatief voor suiker.
Inmiddels beheerst Stevia de helft van de Japanse markt voor zoetstoffen e
n is de suikerconsumptie gestaag afgenomen.
Hoewel allerlei andere factoren, zoals voeding en levensstijl,
ook een rol spelen, is het aantal obesitaspatienten in Japan slechts 3 procent
en heeft slechts 7 procent van de Japanners diabetes.



In Europa is Stevia niet vrij verkrijgbaar als voedingsmiddel,
omdat de veiligheid niet bewezen zou zijn.
Recente onderzoeken hebben echter niet alleen de veiligheid wetenschappelijk aangetoond,
maar zelfs allerlei positieve gezondheidseffecten bewezen.
Zo blijkt Stevia goed te zijn tegen tandplaque
en heeft het een vochtinbrengende werking voor de huid.
Geen wonder dus dat steeds meer mensen het eeuwenoude product gaan gebruiken.
Het is tegenwoordig in webshops als voedingssupplement ruimschoots te koop
en het plantje is in het voorjaar in sommige tuincentra te vinden onder
de naam ‘honingkruid’.



Medisch Dossier over aspartaam.
In recent onderzoek bij proefdieren is een verband
tussen de veelgebruikte zoetstof Aspartaam en kanker aangetoond.
Het risico op lever- en longkanker stijgt bij de gebruikte ratten
en muizen met de hoeveelheid geconsumeerd aspartaam.
Eerder werd in Medisch Dossier ook al bericht over negatieve effecten van aspartaam.
Toen stelde Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie
Voeding en milieu en van de Liberals, dat alle producten die aspartaam bevatten,
van de markt gehaald zouden moeten worden aangezien er ‘overtuigend
en betrouwbaarÂ’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken.




Medisch Dossier over Stevia
Van Stevia wordt in tegenstelling tot aspartaam beweerd
dat het allerlei positieve gezondheidseffecten kan hebben.
In het maartnummer van het tijdschrift over gezondheid Medisch Dossier
wordt uitgelegd hoe dit precies zit.
Er zijn twee verschillende extracten, zogenaamde steviolglycosiden
van de steviaplant stevia rebaudiana.
Met beide varianten is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten op diabetes,
hart en vaten, ontstekingen en kanker.




Een antwoord op alle vragen over Stevia.
Voor wie tenslotte meer wil weten over Stevia is er het recent verschenen boek Stevia
en steviolglycosiden: de naakte waarheid over stevia,
of de politiek in zijn blootje,
waarin Prof. Jan Geuns onder andere een update geeft over het gebruik van steviolglycosiden
(zoetstoffen uit Stevia) in de voeding.
Met zijn boek wil Geuns alle onduidelijkheden rondom Stevia ophelderen.
Hij beantwoordt de vragen die consumenten al jaren stellen
en legt uit hoe het nu zit met de Europese toelating en de gezondheidseffecten van Stevia.
Een boek voor iedereen die er echt het fijne van wil weten.


Plaats reactie