Een opsomming van angsten

Plaats reactie
Yves
Berichten: 586
Lid geworden op: 27-10-2010 19:21

Een opsomming van angsten

Bericht door Yves » 15-11-2011 03:22

Faalangst

Wie voortdurend twijfelt aan zichzelf of zich onzeker voelt, vertoont onvermijdelijk tekenen van angst.

Iedereen twijfelt wel eens of staat eens langer stil bij de vraag “Ben ik nu wel goed bezig?” Dat is niet meer dan normaal. Het is zelfs goed om even bij die vraag stil te staan en een beetje aan zelfkritiek te doen. We willen immers onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat er geen stommiteiten of zelfs ongelukken gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat een automechanicus de remmen van mijn auto vervangt zonder ze eerst uit te testen.

Wanneer het echter een constant patroon geworden is om aan alles in het leven te gaan twijfelen en zich onzeker te voelen bij alles wat men doet of moet beslissen dan is er duidelijk sprake van angst. Men is bang geworden om iets verkeerd te doen.

Niet zozeer is men bang dat wat men gedaan heeft iemand zou kunnen schaden (zoals de automechanicus er zich wil van verzekeren dat de remmen die hij net verving wel goed functioneren), maar gewoon dat men het niet goed doet. Men zou wel eens kunnen verweten worden dat het eten niet lekker is of dat een formulier voor een of andere instantie niet correct ingevuld is. Erger nog: “Voed ik mijn kinderen wel goed op?” “Ben ik wel een goede vader/moeder?”

En het wordt alsmaar erger.

Je raakt niet meer tot bij de bakker want je zou onderweg wel eens kunnen gaan hyperventileren of flauwvallen.

De kinderen van school afhalen met de auto, een presentatie voor een kleine groep mensen, allemaal dingen die je vroeger misschien wel kon en nu ineens lijken die kleine molshoopjes wel KilimanjaroÂ’s.

Op de duur wordt het nog erger.

Je durft nergens nog aan te beginnen want er kan altijd iets mislopen.

Wat alsÂ…? is de typische vraag voor iemand met faalangst.

Yves
Berichten: 586
Lid geworden op: 27-10-2010 19:21

Bericht door Yves » 15-11-2011 03:23

Woedeuitbarstingen

Elke vorm van woede is een uiting van machteloosheid of frustratie.

We slagen er niet in de dingen te laten verlopen zoals we dat wensen en reageren dat af in een woedebui of we laten ons op stang jagen door een futiliteit. Of we zijn door omstandigheden in een rotbui waardoor we voor het minste dat ons stoort ontploffen. Alles kan ons plots mateloos irriteren. We zijn onze innerlijke vrede totaal verloren, geraken gefrustreerd en lopen rond als een tikkende tijdbom.

Elkeen wordt al eens woedend, maar sommige mensen verkeren bijna in een ononderbroken staat van woede. Het is hen niet meer mogelijk om op een kalme manier te reageren op situaties die daar in feite het beste mee zouden gediend zijn. In het verkeer komt het zo vaak voor dat mensen nogal brutale lichaamstaal gebruiken, terwijl zij vaak zelf de oorzaak zijn van de door hen aangeklaagde situatie, om nog maar te zwijgen van verkeersagressie en gevaarlijke manoeuvres. Frustratie alom.

Yves
Berichten: 586
Lid geworden op: 27-10-2010 19:21

Bericht door Yves » 15-11-2011 03:26

Depressie

Depressie is geen angst op zich, maar is vaak een gevolg van angst, zorgen of verdriet.

De opstapeling en lange duur hiervan kan gemakkelijk leiden tot neerslachtigheid of wanhoop die op hun beurt een depressie in de hand werken.

Anderzijds kan depressie ook een gevolg van levensmoeheid zijn, geen doel meer hebben of door zoveel tegenslagen de kern van het leven verloren zijn.

Depressie kan veel aanleidingen hebben die niets met angst te maken hebben, maar toch kan er een parallel getrokken worden in het ontstijgen van een depressie met het overwinnen van angst op het gebied van de methoden die hiertoe zullen omschreven worden.

Yves
Berichten: 586
Lid geworden op: 27-10-2010 19:21

Bericht door Yves » 15-11-2011 03:29

Paniekaanvallen zonder schijnbare oorzaak

Op onverklaarbare wijze worden sommige mensen overvallen door een paniekaanval die uit het niets opduikt.

Meestal kan men wel ergens een aanleiding vinden, maar de intensiteit van de paniekaanval staat dan wel geheel buiten proportie met die mogelijke aanleiding.

Het kan gaan om een lichte mentale verzwakking door bijvoorbeeld stress ofwel is de aanleiding een bepaalde gebeurtenis of een uitspraak door iemand.

In vele gevallen gaat het om een eenmalige aanval of vermindert de frequentie en intensiteit van de aanvallen door er niet te veel aandacht aan te besteden en het zoveel mogelijk los te laten. Blijft het probleem echter aanhouden dan is er gevaar dat deze aanvallen uitmonden in een angstpsychose. Voorzichtigheid is hier dus zeker geboden.

Meer dan waarschijnlijk ontstaat de eerste paniekaanval tengevolge van iets dat een verband legt met een oud trauma dat op zich niet meer in het geheugen aanwezig is, maar wel nog ergens in een schuifje van het geheugen zit.

De herinnering zelf zit te diep in de schuif opgeborgen om eruit te geraken, maar de emotionele reactie op het trauma ontsnapt wel zoals de stoom met grote kracht uit een snelkookpan vliegt terwijl de inhoud ervan niet onmiddellijk bereikbaar is.

Het betreft dan een niet of slecht verwerkt trauma dat via regressietherapie een goede kans maakt om nog op een degelijke manier verwerkt te worden.

Yves
Berichten: 586
Lid geworden op: 27-10-2010 19:21

Bericht door Yves » 15-11-2011 03:30

Andere vormen van angst

Er zijn uiteraard nog een heleboel andere vormen van angst, zoals

hoogtevrees, claustrofobie, agorafobie, smetvrees, angst voor bepaalde diersoorten, om er slechts enkele te noemen.

Op zich genomen zijn die niet altijd zo erg, maar je zal er maar mee zitten.

Je moet er dag in dag uit mee leven en het maakt het moeilijk om op een “normale” manier die dingen te doen waar anderen geen probleem mee (lijken te) hebben.

Het is op zijn minst hinderlijk en je zal je zeker beter af voelen zonder.

Plaats reactie