Waar komt die killer toch vandaan?#EHEC

Nieuws dat je niet zo snel zal lezen
in de kranten
Plaats reactie
Elisabeth
Site Admin
Berichten: 6960
Lid geworden op: 03-10-2010 22:14

Waar komt die killer toch vandaan?#EHEC

Bericht door Elisabeth » 06-06-2011 14:07

.

#EHEC De hoofdverdachten blijven groenten.


Waar komt die killer toch vandaan?



Afbeelding
Door: Marcel Hulspas

Update: vandaag 06:11

Terwijl het aantal slachtoffers blijft stijgen, verdicht zich het raadsel rond de EHEC-bacterie. Waar zit hij nou?

Taugé wordt streng gecontroleerd
Taugé kan oorzaak zijn


Zo’n tweeduizend mensen zijn doodziek. 22 mensen zijn inmiddels overleden. En niemand weet waar de boosdoener vandaan komt. Het is dan ook zoeken naar een speld in een hooiberg. EHEC (enterohemorragische Escherichia coli) is een variant op de doodgewone bacterie E. coli, die overal voorkomt en over het algemeen onschuldig is – vaak zelfs heel nuttig.

Maar zoals het levende wezens betaamt, doet ook E. coli aan evolueren, en ontstaan er regelmatig nieuwe stammen met andere, soms zeer vervelende eigenschappen. Uitbraken van gevaarlijke E. coli-varianten, waaronder EHEC’s, zijn dan ook niks bijzonders; elk jaar maken ze wereldwijd honderden slachtoffers. E. coli produceert giftstoffen die inwendige bloedingen kunnen veroorzaken (vandaar dat ‘enterohemorragisch’). Die bloedingen kunnen, met name in de nieren, erg gevaarlijk zijn. Maar dit nieuwe type EHEC maakt wel érg veel slachtoffers, in erg korte tijd. En terwijl dat bij eerdere uitbraken meestal kinderen waren, heeft deze het gemunt op volwassenen, vooral vrouwen. Niemand weet waarom. Een uitbraak van E. coli duurt meestal maar een week of twee. Dan is de bron waar de besmetting vandaan komt, uitgeput of uitgeroeid. Deze duurt al een maand. Deze EHEC is heftiger en hardnekkiger. Ligt dat aan de extra sterke ‘lijm’ waarmee de bacterie zich aan weefsels hecht? Is de bron nog actief? Waar is die bron?

Verkeerde EHEC
Wie E. coli zegt, zegt mest. En wie mest zegt, zegt groente. Vandaar dat bij uitbraken groenten de usual suspects zijn. Een eerste onderzoek door het Robert Koch Instituut (Het Duitse equivalent van ons RIVM) gaf aan dat de slachtoffers vaker groenten hadden gegeten dan een vergelijkbare controlegroep. En ziet, bij onderzoek troffen de onderzoekers EHEC aan op een aantal Spaanse komkommers. Even leek het erop dat men de bron had ontdekt. Maar de opluchting was van korte duur.

Het wás EHEC, maar niet de goede. Andere komkommers dan? Of een andere groente? Ook al tasten de autoriteiten in het duister, groenten blijven de hoofdverdachten.

RIVM-directeur Roel Coutinho raadde Nederlanders die naar Noord-Duitsland gingen, zaterdag in Nieuwsuur doodleuk aan om daar geen groenten te eten. In ieder geval niet in de buurt van Hamburg. DNA-analyse is tegenwoordig een fluitje van een cent, maar die wijsheid heeft het raadsel alleen maar vergroot. Het DNA van de nieuwe EHEC blijkt een samenraapsel van E. coli-genen te zijn. Opmerkelijk is dat het een arsenaal stoffen produceert tegen antibiotica. Dat suggereert dat deze EHEC niet zozeer uit de groenteteelt komt, maar geruime tijd in de vleesindustrie heeft rondgehangen. Want juist daar is men nogal kwistig met antibiotica.

Afbeelding

Vleespaniek
Een eerdere EHEC-uitbraak in de VS (een andere stam), bleek veroorzaakt door (slecht gebakken) hamburgers. Maar vlees wordt streng gecontroleerd, en een gealarmeerde Fleming Scheutz, hoofd van de afdeling coli-besmetting van de Wereldgezondheidsorganisatie, wees er direct op dat tests uitgevoerd op vlees nog nooit déze variant hadden opgeleverd. Na de komkommerpaniek asjeblieft géén vleespaniek, was zijn boodschap.

Wie weet, opperde hij sluw, ligt de bron helemaal niet in onze voedselketen. Waar dan? Dit weekend werd weer een andere verdachte naar voren geschoven: biogasinstallaties. In die vaten wordt plantaardig en dierlijk afval bij elkaar gekieperd, en onder broeiende omstandigheden kunnen de meest bizarre E. coli ontstaan. Leuk bedacht, maar het brengt het antwoord op de vraag ‘waar vandaan?’ geen steek dichterbij.

Als de deskundigen het écht willen weten, moeten ze waarschijnlijk snel zijn. Het lijkt erop dat het aantal slachtoffers alweer aan het dalen is. De bron lijkt uitgewerkt, en met een beetje pech wordt ze dan nooit gevonden.

Die frustratie is bij uitbraken als deze wel vaker voorgekomen. Maar in dit geval, bij deze hardnekkige killer, zou dat wel héél erg jammer zijn. Dan kunnen de deskundigen alleen maar afwachten, op een tweede kans om hem bij een volgende uitbraak in de kraag te vatten.
bron: dePers.nl


kijk ook even bij Filosofie - naar het stuk van Lumeria
http://iederestapisvre.forum2go.nl/een- ... t1947.html



.
Het leven begint op het moment
waarop je je niets meer aantrekt
van wat anderen over je denken.

Plaats reactie